Huono sisäilma aiheuttaa monenlaista vaivaa

Huono sisäilma aiheuttaa monenlaista vaivaa ja ongelmaa. Huono sisäilma vaikuttaa negatiivisesti terveyteemme ja viihtyvyyteemme. Huonon sisäilman vaikutukset saattavat näkyä töissä esimerkiksi tuottavuuden laskuna ja kotona yleisenä väsymyksenä.

Huono sisäilma, niin kotona kuin töissäkin on monitahoinen ilmiö, mutta usein ratkaistavissa. Kun huolehdit, että esimerkiksi ilmanvaihtolaitteet, liesituulettimet, ilmalämpöpumput ja keskuspölynimurit suodattimineen ovat kunnossa, vaikuttavat ne selvästi ilmanlaatuun. Kun huono huoneilma havaitaan, kotona tai töissä, siihen kannattaa puuttua. Hyvä sisäilma on jokaisen oikeus.

Sisäilmaongelmat – monisyinen ongelma!

Vaikka tilassa ei olisikaan kyse homeongelmasta tai kosteusvauriosta, voivat sisäilmaongelmat olla todellisia. Sisäilmaongelmat eivät välttämättä ole siis näiden ikävien asioiden synonyymeja, vaikkakin esiintyvät usein yhdessä.

Ilman epäpuhtaudet

Ilman epäpuhtaudet, kuten mikrobit, allergeenit ja pölyt voivat aiheuttaa monenlaista vaivaa ja ilmenevät hyvin monitahoisesti. Myös pyykistä ja muista kodin tekstiileistä irtoava nukka ja pöly pyörivät sisäilmassa.

Tunkkainen sisäilma

Tunkkainen ilma on raskasta ja väsyttävää. Ilma ei kierrä ja epäpuhtaudet vellovat edestakaisin. Sisäilman tunkkainen haju, on paitsi epämiellyttävää, saattaa vaikuttaa myös terveyteen. 

Liiallinen kosteus ja kuivuus

Liian kostea sisäilma on myös ikävää. Lyhytkestoinen kosteus ei haittaa, mutta pitkään kestävä kosteus voi aiheuttaa vaurioita rakenteisiin. Kun materiaalit kostuvat, syntyy oiva pesä erilaisille mikrobeille ja tämä taas vaikuttaa heikentävästi sisäilmaan. Esimerkiksi märkätiloissa, suihkun jälkeen peilien tulisi kuivua viidessätoista minuutissa. Jos kosteus jää pitemmäksi aikaa, on ilmanvaihdossa parannettavaa. 

Ilmankostuttimet helpottavat kuivan sisäilman kosteutuksessa. Etenkin talvikaudella kuiva sisäilma vaikuttaa moniin. Ilmankostuttimia voidaan sijoittaa niin pieniin kuin laajoihinkin tiloihin. 

Korkea tai alhainen lämpötila

Liian kylmä tai alhainen lämpötila on myös sisäilmaongelma. Korkeassa lämpötilassa esimerkiksi päänsärky ja migreeni voivat äityä jatkuviksi sarjoiksi. 

Oireet ovat monitahoisia – sisäilmasta johtuvia oireita voi olla hankala tunnistaa

Toistuvien pääsärkyjen, migreenikohtausten, nuhien ja silmäoireiden takana voikin olla huono sisäilma. Tätä ei aina tule välttämättä ajatelleeksikaan, kuinka tärkeää on, että ilmanvaihto toimii.

Myös esimerkiksi imurin tulee olla riittävän tehokas, jotta kaikki epäpuhtaudet lähtisivät. Sisäilmaongelmat – oireet ovat ikäviä, mutta oikeanlaisilla toimenpiteillä taltutettavissa.  Kun huonon sisäilman aiheuttamat oireet havaitaan, kannattaa siihen puuttua hyvissä ajoin. 

Väsymys 

Kuiva sisäilma väsyttää. Huono sisäilma ja väsymys kulkevat salakavalasti käsi kädessä. Mistä sitten voi tietää johtuuko väsymys huonosta sisäilmasta? Kun havaitset, että väsymys lisääntyy jossain tietyssä rakennuksessa tai tilassa, kannattaa pysähtyä. Arki saattaa painaa, mutta jos hyvienkään unien jälkeen päivä tuntuu lopahtavan kesken, kannattaa asiaan paneutua. 

Nuha, pitkittynyt yskä ja astmaoireet

Kun sisäilma on liian kuivaa, saattaa se oireilla nuhana ja pitkittyneenä yskänä. Myös astma oireilee huonossa sisäilmassa. 

Silmän ärsytysoireet

Silmien ärsytysoireet saattavat johtua epäpuhtauksia leijuvasta ilmasta. Myös kuiva ja kuuma ilma kuivattaa silmiä. Kun silmät ovat kuivat, ne saattavat olla kutisevia ja toisaalta myös vetisteleviä.

Olemattoman hyvä sisäilma

Kun sisäilma on laadukasta, on se pölytöntä, hajutonta, vedotonta ja mautonta! Vaikkei hyvää sisäilmaa heti tunnistaisikaan sen ”olemattomuudessaan”, vaikutukset kyllä tuntuvat positiivisesti. Huono sisäilma havaitaan, kun taas hyvä sisäilma auttaa keskittymään ja voimaan hyvin. 

Kokeile myös tätä helppoa ja hauskaa vinkkiä huonoon sisäilmaan!

Tiesitkö, että myös erilaiset kasvit puhdistavat sisäilmaa? Sisäilmaa puhdistavia kasveja ovat mm. erilaiset vehkakasvit ja traakkipuut sekä limoviikuna, kultapalmu ja perhoskämmekkä. Etenkin nämä kasvit haihduttavat liiallista vesihöyryä ja haihduttaessaan liikuttavat sisäilmaa. Ne myös poistavat sisäilmasta haitallisia kemikaaleja.

Suodatinkeskus Oy suosittelee kuitenkin ensisijaisesti ratkaisemaan sisäilmaongelmat muulla tavoin. Huonekasvit ovat hyvä lisänsä huolehdittaessa raikkaasta sisäilmasta. Joka tapauksessa, todella huono sisäilma, on havahtumisen paikka.

Tutustu Suodatinkeskuksen ratkaisuihin, millä parannat sisäilmaa jopa 1-4 työpäivän kuluessa!